נתחיל בהבהרה חשובה: כתבה זו עוסקת בחוק ומומלץ להיוועץ בעורך דין בנושאים מסוג זה ולהציג את מכלול הנסיבות כדי לקבל מענה הולם. הכתוב פה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואין לראות בו המלצה להקליט שיחה או להימנע מהקלטות שיחה.
המציאות היא שרוב שיחות הטלפון שלנו מוקלטות: אם זה החברות השונות, נותני השירותים ומשרדים ממשלתיים שמקליטים את השיחות עימנו ואם זה קהל גדול שרק הולך וגדל של אנשים פרטיים שמקליטים חלק מהשיחות שלהם או את כולן ("הקלטת שיחות אוטומטית") - לא רחוק היום שבו שני הצדדים יקליטו את כל השיחות שלהם. האם חוקי להקליט שיחות? האם יש "חוק הקלטת שיחות"? האם מותר להקליט שיחה ללא ידיעת הצד השני? מה ההבדל בין "הקלטת סתר" לבין "האזנת סתר"?
אף אחד לא רוצה לעבור על החוק ולכן הרבה שאלות עולות. חשוב להכיר את החוק אם אתם מקליטים שיחות בטלפון הפרטי שלכם ובמיוחד אם אתם עושים את זה במסגרת פעילות עסקית ובהיקפים גדולים. בכתבה זו בחנו את הפן החוקי של הקלטת שיחות בישראל וסיפקנו תשובות לכל השאלות הנ"ל ולנוספות.
האם חוקי להקליט שיחה? האם מותר להקליט שיחה?
אי אפשר שלא להיזכר בחידה של הפילוסוף ג'ורג' ברקלי:
אם עץ נופל ביער ואף אחד לא נמצא שם כדי לשמוע, האם הוא באמת השמיע צליל?
זו אמנם חידה שלקוחה מעולם הפילוסופיה אבל ברמה הפרקטית: אם אתם מקליטים שיחה ואף אחד לא יודע ולא יכול לדעת שהקלטתם את השיחה, האם היא באמת הוקלטה?
עוד לפני שנתייחס למידת החוקיות של הקלטת שיחות, בל נשכח שאף אחד לא יכול לדעת שאתם מקליטים את השיחה אם תחליטו לעשות כן. ההמלצה שלנו היא לשמור את הקלפים קרוב לחזה ולא להתרברב בכך שהקלטתם שיחה כזו או אחרת. במידה ותזדקקו להקלטת השיחה, והחוק יאפשר לכם להשתמש בה, אז זה יהיה הזמן הנכון לשלוף אותה ולבחון את הנסיבות. וזו המלצה אסטרטגית לחלוטין וחלילה לא המלצה לעבור על החוק - להיפך - הקלטת שיחות לכשעצמה היא חוקית אצלנו בישראל.
כל אדם המשתתף בשיחה, טלפונית או פנים אל פנים, רשאי להקליט את השיחה. אפשר ליידע את הצד המוקלט שהשיחה מוקלטת ואפשר גם לא - שתי האפשרויות חוקיות.
הקלטה ללא ידיעה - האם מותר להקליט שיחה ללא ידיעת המוקלט?
למרות שכבר פירטנו על החוק בישראל בפסקה הקודמת, ניתן כאן התייחסות ספציפית לשאלה הזו כי היא עולה הרבה. אנו סבורים שהבלבול נובע משתי סיבות: הראשונה היא שהחוק במדינות אחרות (למשל: 12 מדינות בארה"ב) דורש הסכמה של שני הצדדים והשנייה היא שאנחנו רגילים לשמוע בתפריט השיחה של חברות שונות שנותנות לנו שירותים בארץ הודעה שאומרת שהשיחה או חלק מהשיחות מוקלטות לצורך בקרת שירות, ואז כמובן עולה ההנחה (השגויה): אם מיידעים אותי שהשיחה מוקלטת, ודאי אסור להקליט את השיחה ללא ידיעת הצד השני.
שתי ההנחות האלה שגויות: ההקלטה שמשמיעים לנו בשיחות עם נותני שירותים "השיחה מוקלטת לצורך בקרה ושיפור השירות" מושמעת לנו מסיבות אחרות לגמרי וכמובן שאי אפשר להשליך מחוקים במדינות אחרות על החוק הנוגע להקלטת שיחות אצלנו בישראל. אצלנו בהחלט מותר להקליט שיחה מבלי ליידע את הצד השני וזאת בתנאי שמי שמקליט את השיחה הוא צד באותה שיחה, אחרת מדובר בהאזנת סתר המהווה עבירה פלילית.
באילו מקרים אסור להקליט שיחות?
כפי שציינו הקלטת שיחה לכשעצמה היא חוקית. עם זאת, הקלטה של שיחה יכולה להתנגש עם חוקים ותקנות אחרות בהתאם לנסיבות. מלבד האזנת סתר שאינה חוקית כפי שהוזכר מעלה, ישנם מקרים נוספים שבהן הקלטת שיחה אינה חוקית אפילו אם המקליט הוא אחד מהצדדים בשיחה.
דוגמה לכך היא איסור על עו"ד להקליט שיחות. כללי האתיקה של לשכת עורכי הדין קובעים כי אסור לעורך דין להקליט שיחה עם לקוח או עם עו"ד אחר ללא ידיעתם. דוגמה נוספת היא איסור על הקלטת חקירה על ידי נחקר - פרקליטות המדינה אוסרת על נחקרים להקליט שיחות עם חוקריהם או את מהלך החקירה עצמו מבלי לקבל לכך אישור. הרציונל מאחורי ההנחיה הוא למנוע שיבוש הליכי חקירה בעקבות דליפת מידע שהוקלט.
גם במקרים בהם הקלטת השיחה היא חוקית ומותרת, השימוש בהקלטות עשוי להוות עבירה על החוק. כל שימוש בהקלטת שיחות למטרה שאינה חוקית הוא…. ובכן, אינו חוקי. זכרו שהקלטת שיחה היא בסה"כ אמצעי, ממש כמו אקדח: שימוש באקדח להגנה עצמית הוא חוקי בעוד שימוש באקדח למטרות שוד הוא כמובן, אינו חוקי. כך גם הקלטת שיחה: הקלטה של שיחה שמטרתה פגיעה בפרטיות, פגיעה בצנעת הפרט, או כל עבירה אחרת - היא כמובן אינה חוקית.
דוגמאות:
- הקלטת שיחה של חברת ביטוח עם מבוטח היא חוקית אולם פרסום ההקלטה יהווה פגיעה חמורה בצנעת הפרט והוא כמובן אסור ואינו חוקי.
- הקלטת שיחה אישית בין שני חברים היא חוקית. אולם מה קורה אם במהלך השיחה שיתף האחד את השני בפרטים אישיים בעלי אופי מיני וההקלטה תפורסם? הרי שתהיה פה פגיעה קשה בפרטיות של המוקלט ואף לעתים עשוי להיחשב כהטרדה מינית.
- אם אתם בעלי עסק ויש לכם אפליקציה להקלטת שיחות בנייד שמקליטה את כל השיחות, ייתכן שיוקלטו פרטים רגישים כמו פרטי כרטיסי אשראי של לקוחות או מידע חסוי (במקרה של פסיכולוג למשל). ההקלטה עצמה חוקית, אבל אם לא תשמרו על האבטחה במכשיר שלכם והשיחות ידלפו, הרי שבוודאי תגרמו נזק ללקוחות שלכם ותעברו על חוק כזה או אחר.
"האזנת סתר" או "הקלטת סתר" - סדר במונחים
"האזנת סתר" ו"הקלטת סתר" הם שני מונחים שונים. הרעיון מאחורי חוק האזנת סתר (תשל"ט-1979) הוא לשמור על הפרטיות של כולנו: החוק אוסר להקליט שיחות שנעשו ע"י אחרים מבלי אישורם לכך. שימו לב שלמרות שהשימוש בחוק הוא במילה "האזנה", אין מדובר על פעולת ההאזנה אלא מצויין בחוק במפורש:
"קליטה או העתקה של שיחת הזולת, והכול באמצעות מכשיר"
- כלומר הקלטה של שיחה או שימוש במכשיר כדי להאזין לשיחה של אחרים (באמצעות מכשיר ציטוט למשל). האזנת סתר שלא על פי היתר כדין היא עבירה פלילית והעונש בגינה יכול להגיע ל-5 שנות מאסר!
אם אתם צד בשיחה מסויימת, ברור לכל שאתם לא מאזינים לה בסתר. אם אתם מקליטים שיחה שאתם משתתפים בה, אזי שאתם לא עוברים על חוק האזנת סתר וההקלטה מותרת על פי חוק. חשוב להדגיש שגם אם אתם מקליטים בסתר ("הקלטת סתר") שיחה שאתם משתתפים בה ללא ידיעה של הצד השני, אתם עדיין לא עוברים על חוק האזנת סתר והקלטת השיחה חוקית.
חוקי הקלטת שיחות במדינות אחרות
ישראל נחשבת למתירנית מבחינת הקלטת שיחות - כפי שפורט פה בכתבה, מותר להקליט שיחות מבלי ליידע את הצד השני. במדינות אחרות החוק שונה ומגוון ואין כלל אחד לכל המדינות - כל מדינה חוקקה את החוקים שלה והתייחסה באופנים שונים להקלטת שיחות.
חוקים שונים במדינות שונות מתייחסים לנקודות כמו מידת החוקיות של הקלטה בכלל, האם יש צורך ביידוע של הצד השני (או של כל הצדדים) שהשיחה מוקלטת ואם כן - באיזה אופן מיידעים את הצד השני? האם מספיק צפצוף רקע או שיש לציין במפורש שהשיחה מוקלטת, באילו מקרים ההקלטות קבילות בבתי משפט ועוד... מדינות רבות מתירות הקלטה של שיחות אבל מגבילות בחוקים שונים את השימוש בהקלטה בהתאם לחוקי פרטיות שונים וכמובן בהתאם לנסיבות ולתוכן השיחה שהוקלטה.
לא נתיימר לצלול לחוק בכל מדינה אבל על רגל אחת אפשר לקבץ מספר מדינות באירופה ולומר שהחוקים שם די דומים לחוק בישראל במובן שאפשר להקליט את השיחה כל עוד המקליט משתתף בה ובכך שאין צורך ליידע את הצד השני שהשיחה מוקלטת, בין המדינות האלה: איטליה, דנמרק, פינלנד, פולין, אירלנד, לטביה, רומניה, שוודיה ועוד. בארה"ב יש חוק פדרלי שמתיר הקלטת שיחות ולכל המדינות יש התייחסות ברמת המדינה לנושא כשהחלוקה בגדול היא בין One-party states ו-Two-parties states. כלומר: מדינות בהן מספיק שצד אחד בשיחה יידע על ההקלטה כדי שההקלטה תהיה חוקית - שזהו גם החוק הפדרלי, ומנגד מדינות שבהן על כל הצדדים להיות מודעים להקלטת השיחה כדי שזו תהיה חוקית.
שוב נדגיש שעיון בכתבה הזו, במיוחד לגבי חוקים הנוגעים להקלטת שיחות במדינות אחרות לא מספיקה וכדי לציית לחוק ולהתאים את עצמכם לחוק במדינות אלה, יש להיוועץ בעורך דין!
ראיון עם עו"ד יהונתן קלינגר
הכתבה הזו, המתעמקת בפן החוקי של הקלטת שיחות לא הייתה מלאה אלמלא היינו משוחחים עם עו"ד מנוסה ומוערך בתחום. שוחחנו עם עו"ד יהונתן קלינגר, אחד מעוה"ד הבולטים והפעילים בארץ בתחומי הטכנולוגיה, המידע והפרטיות שאנו מעריכים מאוד. עו"ד קלינגר השיב לשאלות לגבי הצד החוקי של הקלטת שיחות אך ביקש להדגיש שגם הכתוב בכתבה זו כולל התשובות שלו לא יחליפו לעולם ייעוץ משפטי. קלינגר: "מה שאני כותב כאן בא לתת הנחיות כלליות, אבל לכל שאלה יש נסיבות עמוקות, יש סוגיות יותר רחבות, ויש הרבה דברים מעבר".
האם מותר לי להקליט שיחות? האם מותר להקליט אותי?
"התשובה לשאלה "האם מותר לי להקליט" היא "בגדול כן, אם אתה צד לשיחה". למה? כי בשני דברי חקיקה: חוק הגנת הפרטיות וחוק האזנת סתר מוגדר מתי אסור. בשני החוקים כתוב שאם אתה לא צד לשיחה, אז אתה עובר על החוק: בחוק הגנת הפרטיות כתוב שצריך הסכמה של אחד מהצדדים לשיחה כדי לפרסם אותה, ובחוק האזנת סתר כתוב שהאזנת סתר היא כאשר אחד הצדדים לא יודע שהוא מוקלט.
לכן, התשובה היא "כן, בגדול". אבל מה זה "צד לשיחה"? ראינו מקרה שבו הוקלט יאיר נתניהו על ידי המאבטח ברכב. במצב כזה, האם המאבטח הוא "צד"? הוא בוודאות שמע את מה שהוא שמע, אבל האם מספיק שהוא יגיד מילה אחת בשיחה כדי להיות צד? זה לא ברור.
ככה גם בשאלה מתי אתה כפוף לחובה אחרת. נניח, אני בתור עורך דין לא יכול להקליט את הלקוחות שלי. ועדת האתיקה החליטה ב-2018 שאסור לעורך דין כמעט בכלל להשתמש בהקלטת שיחות, גם מחוץ לשעות העבודה. גם ענייני עבודה: אם במקום העבודה שלך חתמת על הסכם סודיות, אז יכול להיות שאסור לך."
אם אני מקליט שיחות טלפון האם עליי ליידע את הצד השני?
"לפי החוק, אלא אם התקיימו אחד החריגים שאוסרים להקליט, אפשר להקליט ולא צריך לקבל הסכמה, ואפילו לא ליידע את הצד השני. אבל אתה צריך להיות צד לשיחה. יש מקרים חריגים שבהם אתה צריך ליידע, כמו נניח אם אתה מקליט שיחה במקום שאסור לך להקליט (ואז יכול להיות שתצטרך לקבל הסכמה). נניח, בתור עורך דין אסור לי להקליט את הזולת, אבל אם אני מקליט שיחה בבית משפט אני צריך ליידע את בית המשפט. כך שהעניין מסובך."
האם אני יכול להכריז שאני לא מאשר הקלטת שיחה שלי? האם בדיעבד אני רשאי להורות למחוק הקלטה?
"לא ממש. כלומר, אם מדובר במידע שנאגר ב"מאגר מידע" (שזו הגדרה מסובכת בחוק) יכול להיות שתוכל לקבל את ההקלטה. אבל אסור לך להגיד שאתה לא מסכים להקלטה אלא אם יש את אחד החריגים בחוק, כמו חסיון עורך דין לקוח, הקלטה של חקירה משטרתית, או משהו בסגנון."
האם חוק האזנת סתר נוגע להקלטת שיחות?
"כן. החוק מדבר על כל הקלטה, גם של שיחה פנים אל פנים בין בני אדם וגם על הקלטת שיחות טלפון."
באיזה סיטואציות אסור להשתמש בהקלטת שיחה?
קודם כל, כאשר שיחה הוקלטה שלא על פי חוק. כלומר, אם אני האזנתי האזנת סתר לאחרים והקלטתי, אז די ברור שאסור. אבל גם כאשר ההקלטה בוצעה תוך הפרה של חובה מקצועית, למשל אם אני עובד שהקליט את הבוס שלו, ובהסכם ההעסקה כתוב שאסור לי להקליט את המשרד, אז אסור יהיה להשתמש בהקלטה, ויש סיכוי שיוכלו גם לתבוע אותי על פגיעה בפרטיות והפרת ההסכם. יש עוד מקרים, שבהם ההקלטה מוגשת כחומר חקירה, ואז יש עליה איסור פרסום."
האם הקלטות שיחה קבילות בבית משפט כהוכחה? באילו נסיבות הן לא, אם בכלל?
בישראל כמעט הכל קביל בבית משפט, השאלה היא מה המשקל. כדי להגיש הקלטה צריך להציג לבית המשפט את הדרך שבה היא הוקלטה, להראות שלא נעשתה מניפולציה (והיום, עם כלים כמו Lyrebird אפשר לזייף בקלות הקלטות) וגם לוודא שהקלטת נשמרה בצורה מאובטחת לאורך כל הדרך. אחרי זה צריך לבדוק האם באמת ההקלטה נעשתה כדין. ורק אז אפשר להגיש."
יש מדינות שבהן אסור להקליט בכלל, יש כאלה שמותר רק אם מיידעים את הצד השני. איפה ישראל נמצאת ביחס לשאר העולם בנושא?
"בתור עורך דין ישראלי אני יכול להגיב על החוק בישראל; אבל כן, יש מדינות שונות שמחוקקות כללים שונים. בארצות הברית החקיקה יותר מסודרת, ויש מדינות שדורשות הסכמה של שני הצדדים לשיחה. אבל צריך לזכור שגם להקליט או ליידע זה משהו יחסי. כלומר, בסופו של דבר, אתה לא תתפס בתור מי שמקליט עד אשר תצטרך להשתמש בהקלטה. לכן, הרבה פעמים מקליטים בפועל גם כשאסור, במיוחד כשכמעט ואין סנקציות על זה."
האם החוק מנחה כיצד יש לשמור שיחות מוקלטות?
"השמירה של השיחות הן כמו כל מאגר מידע בחוק. אם מדובר בשמירה על הטלפון שלך למטרות פרטיות זה דבר אחד, אבל מרגע שאתה עסק שמנהל מערכת של ניהול שיחות אז המצב משתנה. שוב, לכל קונפיגורציה כזו צריך עורך דין שיוכל לעזור ולהבין את העסק לעומק."
שאלות ותשובות לסיכום נושא חוק הקלטת שיחות
-
הקלטת סתר והאזנת סתר זה אותו הדבר?
לא. הקלטת סתר משמעה הקלטת שיחה בסתר, מבלי שהצד השני יהיה מודע לכך שהשיחה מוקלטת - זה חוקי לחלוטין. האזנת סתר משמעה האזנה הקלטה של אדם של שיחה שהוא אינו צד בה - וזה לא חוקי.
-
האם מותר לבצע הקלטת סתר?
כן בהחלט. מותר להקליט שיחה באם מיידעים את הצד המוקלט וגם אם לא. התנאי לכך שהקלטת השיחה תהיה חוקית היא שהצד המקליט יהיה אחד המשתתפים בשיחה.
-
האם לחברה מותר להקליט אותי? האם הם חייבים להודיע לי על כך?
החוק הוא אותו חוק לגבי אנשים פרטיים ולגבי חברות ולכן בהחלט מותר לחברה להקליט את השיחות עם הלקוחות באם מיידעים אתכם או לא. וגם לעניין יידוע שהשיחה מוקלטת, כשם שאתם לא מחוייבים ליידע את הצד השני כאשר אתם מקליטים שיחה, כך גם חברות לא מחוייבות לכך.
-
האם מותר להקליט שיחה ללא ידיעת המוקלט?
כן. החוק בישראל לא מחייב ליידע את הצד השני שהשיחה מוקלטת.
-
באילו מקרים יש מניעה להשתמש בהקלטת שיחה?
אם הקלטת השיחה בוצעה שלא כחוק, כמובן שאסור להשתמש בה. גם אם הקלטתם לפי החוק, השימוש בהקלטה לא תמיד חוקי. למשל: לשתף בפומבי הקלטת שיחה בה נאמרו דברים פרטיים ורגישים עשוייה לעבור על חוקי פרטיות.
-
כיצד למנוע הקלטת שיחה בין שני אנשים?
נשאלנו אם אחד הצדדים יכול להצהיר שהוא לא מאשר את הקלטת השיחה ובכך למנוע מהצד השני להקליט או לעשות בהקלטה שימוש. התשובה היא שהצהרה שכזו לא מחייבת את הצד המקליט. כלומר - עדיין אפשר להקליט שיחה שבה אחד הצדדים הצהיר שאיננו מעוניין שתוקלט.
-
האם מותר להקליט שיחה טלפון בה נלקחו פרטי אשראי מהלקוח? ואם כן איפה מותר לי לאחסן את הקלטת השיחה? האם מותר לאחסן בחשבון גימייל? (שאלה של רונן, התקבלה במייל)
התשובה מתחלקת לשניים: תשובתו של עו"ד קלינגר היא שעדיף לא להקליט את החלק שבו מועברים פרטי האשראי.
ואני מוסיף ומרחיב (אם כי מדגיש שוב שהתשובה שלי אינה מהווה תחליף לייעוץ מקצועי של עו"ד):חברות האשראי מורות לא לשמור את פרטי כרטיס האשראי באמצעי דיגיטלי. למי שסולק ורוצה לשמור את פרטי האשראי של הלקוחות, חברות האשראי מציעות אפשרות שנקראת "טוקנים" המאפשרת לשמור את האפשרות לסלוק בעתיד וזאת מבלי לשמור את פרטי האשראי (ההסבר המלא מסובך ולא קשור לשאלה על הקלטות שיחה). בגדול, כל עוד אתה לא עומד בתקן PCI (תקן שעמידה בו יקרה ומסובכת וכנראה לא ריאלי לעסק קטן), אתה לא אמור לשמור פרטי כרטיס אשראי אצלך.
אז בתשובה לשאלה הראשונה שלך - לדעתנו האישית והלא-מקצועית כי כותבי שורות אלה אינם עו"ד, אין בעיה מהותית להקליט שיחה בה מסרו לך פרטי כרטיס אשראי. לשאלה השניה תשובתנו היא שזה מציב אותך ואת הלקוח שלך בסיכון. אסור לך לשמור פרטי כרטיס אשראי בכלל, בטח לא בחשבון מייל. אם מישהו יצליח לפרוץ לחשבון המייל שלך וישים ידיו על ההקלטות, אתה תהיה חשוף.