עדכון 11 במאי: בדקנו מה קרה בתאריך שבו גוגל הכריזה שהאיסור ייכנס לתוקף - הממצאים בסוף הכתבה.
אצלנו באקסטרה מובייל, הקלטת שיחות היא חלק מחבילת הסלולר - אנחנו מקליטים את כל השיחות על גבי הרשת כך שאפשר להקליט שיחות באנדרואיד וגם הקלטת שיחות באייפון אפשרית. בשל כך, אנו מקבלים פניות רבות מלקוחות שרוצים להחליף מכשיר מאנדרואיד לאפל אך חוששים לאבד את היכולת להקליט שיחות באייפון. בשיחות טלפון איתם, חקרנו ולמדנו כמה האפשרות להקליט שיחות במכשיר הסלולרי חשובה למשתמשים ונחשבת בעיני רבים כאחד הפיצ'רים החשובים ביותר במכשיר הסלולרי - במיוחד בקרב בעלי עסקים ועצמאיים שלהם יש הרבה סיבות טובות להקליט שיחות.
האפשרות להקליט שיחות על גבי מכשיר הסלולר עצמו הייתה שכיחה יותר בעבר אך מגמה זו משתנה. הקלטת שיחות באייפון חסומה לחלוטין מתוך מדיניות מכוונת של אפל והרצון שלה להתאים את המכשירים לשימוש בכלל המדינות שכידוע, לכל מדינה חוקים והגבלות שונות הנוגעות לפרטיות והקלטת שיחות - אפשר לקרוא על חוקיות הקלטת שיחות בישראל כאן. אנדרואיד בניגוד לאפל, ידועה ב"פתיחות" ובגמישות שהיא מאפשרת למפתחי האפליקציות ובהתאם לכך, בעבר הייתה גישה מלאה למפתחים לממשק הקלטת שיחות אך כפי שיפורט בהמשך, הגישה הזו נחסמה כבר בשנת 2015.
הקלטת שיחות באנדרואיד - כרוניקה של הכחדה
ממשק התוכנה (נקרא גם: API) המאפשר למפתחי אפליקציות להקליט שיחות המתבצעות במכשיר הוקם והונגש עוד בגרסאות המוקדמות של אנדרואיד ביוזמה ובעידודה של גוגל. עצם הקמתו של ה-API להקלטת שיחות מצביע על כך שגוגל ראתה בהקלטת שיחות כפיצ'ר לגיטימי ואף עודדה את השימוש בו שהרי אם לא כך היה, לא הייתה משקיעה מאמץ ומשאבים כדי להנגיש את האפשרות להקליט שיחות בפני מפתחי אנדרואיד. ואכן הייתה לכך סיבה טובה - הקלטת שיחות באנדרואיד, במיוחד לאור כך שבאייפון האפשרות חסומה, היוותה יתרון משמעותי למערכת ההפעלה של גוגל ומשכה משתמשים והראיה לכך הייתה הצלחה של מאות אפליקציות להקלטת שיחות ומאות מיליוני הורדות בחנות האפליקציות.
מגמה זו התהפכה בשנת 2015 ומאז נראה שגוגל פועלת להכחדת האפשרות להקלטת שיחות באנדרואיד. זה החל בביטול ה-API להקלטת שיחות, וממשיך בחסימה של אנדרואיד של כל מיני מעקפים ופרצות שמפתחי האפליקציות מצאו כדי להקליט שיחות. מדובר במשחק של חתול ועכבר בין אנדרואיד ובין המפתחים: אנדרואיד חוסמת והמפתחים מוצאים מעקף.
- אוקטובר 2015, עם היציאה של גרסת אנדרואיד 6 "מרשמלו" בוטל ה-API להקלטת שיחות.
- בתגובה: מפתחים הצליחו להקליט שיחות דרך המיקרופון של המכשיר. זה לא היה מושלם, אך זה עבד עד גרסת אנדרואיד 8.1.
- אוגוסט 2018 עם היציאה של גרסת אנדרואיד 9 "פאי" נחסמה האפשרות להקליט שיחות דרך המיקרופון של המכשיר.
- בתגובה: מפתחים פנו לממשק API של נגישות - זה המיועד להקל את השימוש במכשיר לאנשים בעלי מוגבלויות, ועדכנו את האפליקציות שלהם על בסיס API זה כך שהקלטת שיחות התאפשרה מתחת לאפה של גוגל, על אף המדיניות שלה לחסום ולהכחיד את אפשרות הקלטת שיחות באנדרואיד.
- אפריל 2022, בהכרזה של עדכון מדיניות תוכנית המפתחים של גוגל פורסמה הבהרה על כך שממשק הנגישות אינו נועד להקלטת שיחות ואין לעשות בו שימוש למטרה זו.
- התגובה: נגלה בעתיד.
ההתפתחות האחרונה: איסור הקלטת שיחות דרך ממשק נגישות
כאמור, המעקף האחרון של מפתחי אפליקציות להקלטת שיחות באנדרואיד התאפשר דרך ממשק הנגישות. מדובר בממשק תכנות (API) המאפשר למתכנתים לפתח אפליקציות המעשירות או משנות את ממשק המשתמש הקיים של מכשיר אנדרואיד וזאת כדי לסייע למשתמשים בעלי מוגבלויות. לדוגמה: הקראה קולית של שם המתקשר לטובת לקויי ראייה או עיוורים.
גם מבלי לציין זאת במפורש, קל להבין שה-API הזה לא נועד כדי להקליט שיחות אולם זה לא מנע בפני מפתחי אפליקציות להקלטת שיחות לרתום את יכולות הממשק הזה ולגבור על החסימה הקודמת שאנדרואיד הציבה בגרסה 9.
בעדכון למדיניות תוכנית המפתחים מתאריך 6 אפריל 2022 פרסמה גוגל, לצד עדכונים נוספים, הבהרה כי השימוש בממשק זה לא נועד להקלטת שיחות טלפון ובהתאם - השימוש בו לצורך זה אסור. תאריך כניסת תוקף האיסור בראש הסעיף הוא 11 במאי 2022.
אין מדובר במדיניות חדשה כי אם ב"הבהרה" וחידוד המטרות שלשמן קיים ממשק הנגישות. לא מתוכנן כל שינוי טכני בקוד של מערכת ההפעלה שימנע את השימוש באפליקציות המפרות את האיסור. למעשה האכיפה של האיסור הזו עוברת לאגף אחר בגוגל - לחנות האפליקציות Google Play, האחראית בין היתר על אכיפת מדיניות ומאשרת, דוחה ומסירה אפליקציות מחנות האפליקציות אם אינן עומדות במסמכי ובתנאי המדיניות השונים.
כשנשאל בסמינר שו"ת מקוון על עדכון המדיניות מתי האיסור ייכנס לתוקף, השיב מון (תפקיד: Trust & Safety Play Regional Ops) בלקוניות שהאיסור ייכנס לתוקף ב-11 במאי ויחול על כל האפליקציות ולא רק על אפליקציות חדשות שיתווספו. עדיין לא ברור מעדכון המדיניות ולא מתגובתו של מון האם אפליקציות להקלטת שיחות המתבססות על ממשק הנגישות ייחסמו בין לילה? האם רק עדכונים לאפליקציות אלה ייחסמו? האם יוסרו לחלוטין מהחנות? נצטרך לחכות ולראות. מה שבטוח הוא שגוגל לא עוצרת את המאמצים שלה לחסום את אפשרות הקלטת שיחות באנדרואיד ולמעשה בשנים האחרונות, כמעט בכל עדכון גרסה, פועלת למען החסימה של אפשרות זו.
העתיד של הקלטת שיחות באנדרואיד
משחקי חתול-ועכבר בין גוגל ובין מפתחי אנדרואיד התחילו בשנת 2015 ונמשכים עד לרגע זה: גוגל חוסמת אפשרות להקלטת שיחות ומנגד המפתחים מוצאים מעקף, וחוזר חלילה.
עתיד הקלטות שיחה באמצעות אפליקציות באנדרואיד תלוי לחלוטין בהחלטה של גוגל. נראה שגוגל מזגזגת ולא מגבשת מדיניות החלטית ונחרצת בנושא החלטה סופית ונחרצת בנושא. הרי מעולם לא פורסם איסור של גוגל על אפליקציות להקלטת שיחות ולא הוסרו אפליקציות כאלה מחנות האפליקציות Google Play - אלא במקום, נסגרו ונחסמו ממשקי תכנה (API) ששימשו בעקיפין את אותן אפליקציות. גם ההבהרה שפורסמה בתחילת אפריל לא מדברת על איסור הקלטת שיחות גורף כי אם על איסור שימוש בממשק הנגישות למטרה זו.
כבר היו מקרים בשנים האחרונים המוכיחים שכאשר גוגל רוצה, היא יכולה לעדכן מדיניות ולחסום אפליקציות מפרות. דוגמה לכך הייתה איסור גישה ללוג השיחות של המכשיר - גוגל עדכנה מדיניות ואכפה את האיסור ע"י הסרה מהחנות של אפליקציות שעשו שימוש בלוג השיחות בניגוד למדיניות שנקבעה. חסימת אפשרויות מבחינת תוכנה (API) אפילו קלות יותר בעבור גוגל.
מהנ"ל עולה שלגוגל יש את הכלים לחסום את אפשרות הקלטת שיחות, הן מבחינת תוכנה והן ע"י עדכון מדיניות מפתחים והסרה של אפליקציות מפרות, ובכל זאת בחנות האפליקציות Google Play יש מאות אפליקציות להקלטת שיחות ומעל 200 מיליון הורדות במצטבר. יתר על כן, ישנם סימנים הפוכים שמראים שגוגל לא מתכוונת כלל לחסום את האפשרות להקליט שיחות: האחד הוא אפליקציית החייגן שלה עצמה שכוללת אפשרות הקלטת שיחות והסימן השני היה דיווחים לגבי שילוב אפשרות הקלטה באנדרואיד 11 לאפליקציות שמוגדרות כחייגן ברירת המחדל של המכשיר - מה שלא מומש בסופו של דבר.
בהתאם לחוסר העקביות של גוגל בנושא, קשה להעריך מה גוגל מתכננת וגם לא בטוח שבתוך החברה יש מדיניות מגובשת וברורה. נראה שבעתיד הקרוב הקלטת שיחות תיחסם שוב כפי שקרה בשנת 2015 (אנדרואיד 6) ובשנת 2018 (אנדרואיד 9) ואפילו אם יימצא מעקף נוסף למרות החסימה החדשה של API הנגישות, גם הוא כנראה ייחסם.
שלושה תרחישים אפשריים
-
גוגל תפסיק לדשדש במשחקי חתול ועכבר מול מפתחים, תלך בעקבות אפל, ותצהיר באופן רשמי שהיא לא מאפשרת הקלטת שיחות באנדרואיד ואף תתחיל לאכוף זאת ע"י חסימת API והסרה של אפליקציות שיפרו את האיסור מחנות האפליקציות.
סבירות: לדעתנו תרחיש זה הוא בסבירות נמוכה לטווח הזמן המיידי, אולם בטווח הרחוק אנו מאמינים שתרחיש זה יתממש בסבירות גבוהה מאוד. -
גוגל תפרסם פרוטוקול וכללים ברורים להקלטת שיחות העונים על מגבלות רגולציה ופרטיות כך שהאפשרות הפופולרית הזו תישמר.
סבירות: נמוכה להערכתנו. -
גוגל תמשיך במדיניות שלה, כפי שעשתה משנת 2015, ותחסום הקלטת שיחות על אנדרואיד באמצעות חסימת מעקפים של מפתחים ומשחקי החתול והעכבר יימשכו.
סבירות: ללא ספק זה מה שיקרה בטווח הזמן המיידי והקרוב, במיוחד לאור כך שההכרזה על אנדרואיד 12 בפתח ולא דובר על הנושא כלל. בטווח הרחוק, קשה לנו להאמין שגוגל תמשיך לדשדש וככל הנראה תצטרך לבחור בתרחיש 1 או 2 להלן.
אל תבנו על אנדרואיד להקלטת שיחות
תרחיש 2 הוא התרחיש היחידי שבו הנושא יוסדר וניתן יהיה להקליט שיחות באנדרואיד אך הוא הכי פחות סביר. גם הוא אינו מושלם והיתרונות של הקלטת שיחות באמצעות הרשת, כפי שאנחנו עושים באקסטרה מובייל, עולים בעשרות מונים על הקלטת שיחות על גבי מכשיר. בין היתרונות: שמירה וגיבוי בענן מאובטח, גישה והאזנה לשיחות בממשק מתקדם ממש כמו ג'ימייל להקלטות, איכות קול יוצאת מן הכלל, אמינות ושרידות ועוד…
בשאר התרחישים בכלל העתיד שחור: או שכלל לא יהיה אפשר להקליט או שמשחקי חתול-ועכבר בין גוגל והמפתחים יגרמו לכם לאבד הקלטות חשובות בשל שיבושים וחוסר יציבות. לא חסרים מקרים שבהם אפליקציה להקלטת שיחות כושלת ושיחות חשובות לא מוקלטות, לפעמים במשך תקופה ארוכה לפני ששמים לב.
בין הסיבות:
- ניהול משאבים של המכשיר, כמו חיסכון בסוללה, סוגר את האפליקציה וההקלטה ברקע פוסקת.
- שינוי במדיניות כמו זה שפרסמנו במאמר זה עשוי להביא להפסקת פעילות האפליקציה או לשיבושים מבלי שתדעו בכלל (טוב שאתם קוראים את המאמר הזה).
- עדכון גרסת אנדרואיד שחוסם את האפשרות להקליט.
- התקנה של אפליקציה ש"עושה לכם סדר במכשיר" (פינוי נפח אחסון, חיסכון בסוללה ובזיכרון, פרטיות וכו') יכולה לסגור ואף להסיר את אפליקציית הקלטת השיחות מבלי שתשימו לב.
- מחסור בנפח אחסון במכשיר יכול לגרום לכישלון הקלטה, במיוחד בשיחות ארוכות שבד"כ חשובות ורגישות יותר.
- עומס על המכשיר וניהול זיכרון שגוי המוביל לסגירת האפליקציה ברקע.
והרשימה עוד ארוכה…
בניגוד לאפליקציות הקלטת שיחות, הקלטת שיחות על גבי הרשת עובדת על כל מכשיר, גם אם חסר נפח אחסון, גם אם הסוללה חלשה ולמעשה לא משנה בכלל מה קורה על המכשיר שלכם - שירות הקלטת שיחות תמיד יקליט את השיחות בצורה מדוייקת, אמינה ובלי פספוסים ועל כן אנו מציעים לכם
להצטרף לאקסטרה מובייל וליהנות משירות הקלטת שיחות על גבי רשת הסלולר כחלק מהחבילה.
עדכון מתאריך 11 במאי
היום נכנס לתוקפו האיסור על השימוש בממשק הנגישות להקלטת שיחות. מבדיקה שערכנו לא הוסרו אפליקציות מחנות האפליקציות Google Play ולא נחסמה הגישה לאפליקציות הקלטות שיחה קיימות.
כן הבחנו שאפליקציות מסויימות דאגו להעלות גרסה חדשה שאינה עושה שימוש בממשק הנגישות וזאת כדי לציית להנחיה של גוגל בנושא. אפליקציות אלה, כצפוי, אינן מצליחות להקליט את השיחה (אין שמע).
שאלות ותשובות על הקלטת שיחות אנדרואיד
-
מה יקרה ב-11 במאי?
בתאריך זה ייחסמו אפליקציות שעושות שימוש בממשק הנגישות של אנדרואיד לצורך הקלטת שיחות. לא ברור עדיין אם החסימה תהיה לעדכונים ולהתקנות חדשות או שהאפליקציות שלא יצייתו לאיסור יוסרו בתאריך זה.
-
למה אנדרואיד חוסמת הקלטת שיחות?
מאותה הסיבה שאפל חוסמת הקלטת שיחות באייפון: רגולציה ופרטיות. ישנן מדינות שבהן החוק דורש שמי שמקליט יהיה צד בשיחה מבלי החובה ליידע את שאר הצדדים ויש מדינות שבהן הדרישה היא שכל הצדדים בשיחה יידעו שהשיחה מוקלטת. באמצעות חסימת אפשרות של הקלטת שיחות, אפל וגוגל מכסות את עצמן מפני תביעות וביקורת ציבורית וחוסכות את הצורך להתעסק בהתאמה לרגולציה מקומית.
-
האם מפתחים יעקפו את האיסור ויצליחו להקליט שיחות?
הכל שאלה של מוטיבציה מצד גוגל. אם גוגל לא מעוניינת באפליקציות להקלטת שיחות, ונראה שזו המגמה, אז אין ספק שזה עניין של זמן ובעתיד הקרוב האפליקציות האלה יתחילו להיעלם מחנות האפליקציות.
-
מה החלופות לאפליקציות הקלטת שיחות באנדרואיד?
אחת ההערכות היא ששוק האפליקציות להקלטת שיחות יעלם ואת האפליקציות יחליפו שירותי הקלטת שיחות: שיחות ועידה מוקלטות עם צד ג' או שירות הקלטת שיחות על גבי רשת הסלולר, כמו זה שאנחנו מציעים באקסטרה מובייל.